Magazijn van onder het stof gehaald
Magazijn van onder het stof gehaald
Magazijn van onder het stof gehaald
Magazijn van onder het stof gehaald

Magazijn van onder het stof gehaald

Vergeten stalen structuur wordt opgeknapt en herrijst als magazijn

Type
Plaatsing
Type opdracht
privaat
Uitvoering
Cleveland Steel & Tubes
Ontwerp
Fisher Engineering
Adres
YO7 3HE Thirsk
Groot Brittannië
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- 26 portaalspanten met een hoogte tot 11 meter
- Gordingen en stabiliteitsverbanden

Het project

In 2008 ontwierp Fisher Engineering een stalen structuur voor het Ierse bedrijf Quin Therm. Het gebouw zou een productiehal worden voor de vervaardiging van bouwisolatie maar eens de structuur plaatsklaar was, stak de financiële crisis een stok tussen de wielen. De bestelling werd geannuleerd en de volledige, nieuwe structuur belandde buiten, onderhevig aan weer en wind, op het bedrijfsterrein van Fisher Engineering. 

Vijf jaar later, in 2013, was de structuur zijn originele glans verloren en begon de witte verf stilaan plaats te maken voor de bruinige kleur van roest. Fisher Engineering besloot de structuur, initieel goed voor een oppervlakte van 74,700 m2, op te delen in 4 loten en te verkopen op een plaatselijke veiling. Een van deze vier werd opgekocht door Cleveland Steel & Tubes (CST), een bedrijf gespecialiseerd in de aan-en verkoop van gerecupereerde en surplus stalen buizen.

Niet veel verderop, gelegen op hetzelfde industrieterrein, vond CST al snel een klant: National Tube Stockholders. In 2017 startte CST met de constructie van het nieuwe magazijn, goed voor 11,700 m2 aan vloeroppervlakte. Mits enkele aanpassingen bleek de originele structuur nog steeds geschikt te zijn waarvoor ze 10 jaar eerder ontworpen was. Langs de oostelijke zijde werden de kolommen verstevigd, de oude verf werd vervangen door een nieuwe witte epoxylaag en het magazijn kreeg een nieuwe gevelbekleding.

Desondanks deze nodige aanpassingen was dit project toch een heus succesverhaal. Niet enkel op het vlak van duurzaamheid maar ook vanuit economisch standpunt was het project een serieuze meevaller: dit herwonnen magazijn bleek £300,000 (ofwel circa €350,000) goedkoper te zijn dan een nieuwe hal.