Gerecupereerde kerselaarsparket en deur | © De Baes architecten, Johnny Umans
Gerecupereerde kerselaarsparket en deur | © De Baes architecten, Johnny Umans
Gerecupereerde keuken en kerselaarsparket | © De Baes architecten, Johnny Umans
Gerecupereerde keuken en kerselaarsparket | © De Baes architecten, Johnny Umans
Gerecupereerde kerselaarsparket, gashaard en deur | © De Baes architecten, Johnny Umans
Gerecupereerde kerselaarsparket, gashaard en deur | © De Baes architecten, Johnny Umans
Woning HCB | © De Baes architecten, Johnny Umans
Woning HCB | © De Baes architecten, Johnny Umans

Woning HCB

Wanneer een verzameling materialen een stijlvol interieur wordt

Type
Plaatsing
Type opdracht
privaat
Jaar
2015
Uitvoering
BV Interieurs
Ontwerp
De Baes
Adres
Kortrijk
België
50° 49' 10.1208" N, 3° 15' 27.8136" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

Collectie verzameld door de opdrachtgever:
- Multiplex platen : 60 m²
- Licht eiken massiefparket : 45 m²
- Bruine kerselaarparket : 55 m²
- Gashaard
- Lichtarmaturen
- Deuren
- Stenen keukenblad
- Keuken

Het project

De vraag van de opdrachtgever was niet alledaags: een woning maken van de casco verdiepingen van een handelspand, en bovendien met een hele reeks bouwelementen die de opdrachtgever over de jaren heen verzameld had. De Baes architecten ging de uitdaging aan om de vraag van de bouwheer te verenigen met de grillige vormen van de ruimtes.

De architecten vertellen al te graag over het begin van deze samenwerking: ‘Sommige mensen verzamelen kunstwerken, anderen verzamelen postzegels. Onze bouwheer verzamelde bouwmaterialen.’ In zijn kelder had hij had in de loop der jaren een gevarieerde collectie weten bijeen te garen via tweedehandswebsites en veilingen: multiplexplaten, een gashaard, een volledige keuken, een stenen keukenblad, twee houten plankenvloeren, deuren, ... Voldoende om een volledige woning mee in te richten.

De integratie van de keuken, die de bouwheer zelf was gaan demonteren, binnen de vorm van de ruimte, was een heel puzzelwerk en zou niet mogelijk zijn geweest zonder het vakmanschap en de inzet van aannemer BV interieurs. De kastelementen werden perfect ingepast en afgewerkt met donkerbruin geverfd houten maatwerk. Ook het natuurstenen keukenblad bleek niet de juiste proporties te hebben voor de nieuwe configuratie en werd versneden.

Omdat er slechts een kleine hoeveelheid bruine kerselaar parket beschikbaar was, werden de lijnen op het plan hertekend zodat er net voldoende van dit parket voor de woonruimte was. De andere, half-massieve eikenvloer vulde de overige ruimtes. De multiplex werd gebruikt bij de afwerking van het plafond.

Zowel de architecten, als de aannemer en de bouwheer zijn verrast over de mogelijkheden van hergebruikmaterialen en zijn bijzonder tevreden over het resultaat.