Betonklinkers voor een parkpaviljoen

Het Farmhouse in Brussel

This page does not exist in your prefered language.

Reused materials and quantities

- Betontegels 30x30cm, geplaatst over een oppervlakte van 130m2, afkomstig van de stock van Leefmilieu Brussel
- Verder nog: serre, inox spoelbak, horecakoelkast, regenwatertank.

 

The project

Het Farmhouse, te vinden op de Thurn en Taxis site, is oorspronkelijk ontworpen geweest als een tijdelijke structuur. Het paviljoen maakte het hart uit van Parckfarm, de 2014-editie van Parckdesign, een Brusselse biënnale die mogelijke pistes onderzoekt omtrent het creëren van openbare ruimte in de stad. Bij het ontwerpen van het paviljoen speelde de mogelijkheid tot demontage dus een belangrijke rol. 

Er werd gekozen voor een serre omdat die snel en quasi zonder breekwerk kan worden gedemonteerd, opgeladen en elders opnieuw opgebouwd. 1010 architecture urbanism werkte daarvoor samen met het Nederlandse Hogervorst-Tabben, een bedrijf gespecialiseerd in de demontage van serres uit de tuinbouwsector. Er werd dan ook gekozen voor een serre die reeds elders een eerste leven had. Hetzelfde bedrijf stond in voor de opbouw van de structuur. De rest van de inrichting van het paviljoen werd volledig opgebouwd door vrijwilligers uit de buurt. De betontegels, die op zichzelf al gerecupereerd werden bij de afbraak van voetpaden, werden los geplaatst op een vlakke chape waardoor ze zonder kapwerk opnieuw gerecupereerd zouden kunnen worden. Het centrale “rode volume” is opgebouwd uit een houten raamwerk dat in 4 delen gedemonteerd kan worden. 

Gebouwen die ontworpen worden met de ambitie om in de toekomst opnieuw gedemonteerd te worden, worden in vele gevallen opgetrokken uit volledig nieuwe bouwelementen. Maar zoals dit project toont, zijn er ook hiervoor op de hergebruikmarkt alternatieven te vinden. 

Na de biënnale werd besloten om de tijdelijke structuur permanent te behouden in het definitieve park. 

Type
Integration
Year
2014
Conception
1010 architecture urbanism
Address

Jubelfeestlaan
Brussel
Belgium