In situ hergebruik van porfier

Park Thurn & Taxis

Cette page n'existe pas dans votre langue préférée.

Matériaux réutilisés et quantités

- Porfierkasseien (in situ) : 1000 m²
- Verder ook nog grondverzet en blauwe hardsteen

Le projet

Het park op de site van Thurn & Taxis strekt zich uit over 15 hectare, en omvat het voormalige Goederenstation en de laad- en lossporen langs spoorlijn 28. Landschapsarchitecten Bas Smets gingen aan de slag met elementen die reeds aanwezig waren om van de site een groen park te maken.

Er werd 1000 m² porfierkasseien op de site gerecupereerd, die voor het optrekken van nieuwe appartementsgebouwen langs de Picardstraat moesten worden verwijderd. Ze werden gebruikt voor de verlenging van de ‘Mer des Pavés’ tussen het pakhuis en de Havenlaan, ingewassen met mortel en in halfsteensverband gelegd.

De vroegere site was verder volledig omheind met metalen hekwerk op een massieve stenen sokkel. Een groot deel van dit hekwerk werd eerder al weggehaald maar bleef op de site gestockeerd staan. De ontwerpers lieten de blauwe hardsteen uit de sokkel versnijden in vloertegels met een dikte van 12 cm voor de visuele afbakening van het terrein. Een deel werd versneden tot vloertegels met een kleinere dikte en werd gebruikt bij de renovatie van de bestaande gebouwen op de site.

 

Binnen dit project gaat hergebruik niet alleen over een paar zichtbare elementen: om het laden en lossen van treinen mogelijk te maken werd het terrein tussen 1904 en 1910 vlak gemaakt, daarvoor werd er 6 meter grond afgegraven. Hierdoor was niet enkel het vruchtbare gedeelte grond verdwenen, maar ondervond men ook problemen met de afwatering. 4000 m3 grond en grind werd gezeefd in drie fracties en hergebruikt. Het grofste grind werd gebruikt voor een ondergronds waterbassin, met de rest van de bodem ging men aan de slag om terug reliëf te vormen op het terrein.

Type
In situ
Type de marché
public
Year
2017
Conception
Bureau Bas Smets
Client
http://www.extensa.eu
Implementation
Van den Berghe nv
Adresse

Laken
Belgique