Albert I Park

Hergebruikbaksteen in een project dat infrastructuur en publieke ruimte koppelt

Reused materials and quantities

Hergebruikbaksteen (handvorm klampsteen 18 x 5 cm): 60.000 stuks, afkomstig van bij Van Huele

Het project

Aanvullend op hun ontwerp voor de heraanleg van ’t Zand in Brugge, tekenden West 8 + Snoeck & Partners ook twee kleinere publieke plekken uit langs het Brugse water. Deze twee plekken dienen als buffer voor de toenemende regenval, en helpen het gebrek aan waterafvoer in het historische stadscentrum te compenseren. Maar tegelijk zijn ze vormgegeven als toegankelijk stedelijke ruimte. 

De twee projectjes koppelen op een intelligente manier infrastructuur aan publieke ruimte, en zijn beiden volledig opgetrokken uit hergebruik-baksteen. De eerste plek bevindt zich aan de ingang van het Albert I Park. Hier zijn uit baksteen lage wanden gemaakt die een wandelpad vormen tot aan het water. De tweede plek bevindt zich aan de andere kant van het park, aan de voet van het Brugse concertgebouw. Hier werd een tribune ontworpen die uitgeeft op het water.

De hergebruikbaksteen is een duidelijk herkenbaar materiaal dat de twee plekken met elkaar verbindt. En het materiaal past daarbovenop perfect bij het kleurenpalet, en de fijne korrel van de historische binnenstad. Omdat de bakstenen zich onbedekt in open lucht bevinden, is er gekozen voor een handvorm klampsteen, een baksteen die hard en weinig poreus is. 

Type
Integration
Year
2018
Conception
West 8 Snoeck & Partners
Implementation
Willemen infra
Address

Albert I Park
Brugge
België

Copyrights
Rotor