Gemeenschapscentrum Werf 44

3200 m² porfier voor binnen- en buiteninrichting

Type
Integration
Year
2017
Conception
CONIX RDBM Architects
Implementation
Van Roey
Address

Schoolstraat
Schilde
België

Reused materials and quantities

3200 m² Belgische porfier, gezaagd voor hergebruik, mengeling van allerhande partijen.
Geleverd door Maris bvba

The project

CONIX RDBM Architects ontwierp in Schilde wat ze een “cultuurvilla” noemen. Een groot en toegankelijk gebouw met een cultureel programma (het huisvest verschillende lokale culturele organisaties), dat ook dient als een lokale ontmoetingsplek. Het gebouw bevindt zich op een belangrijke plek in de gemeente, die de oude en de nieuwe kern van Schilde verbindt. Met de ontwikkeling ervan tracht de gemeente tot één groot centrumgebied te komen.

Deze intentie is vertaald in de architectuur van het gebouw, en de bijbehorende pleinaanleg. Om de verbinding tussen de oude en de nieuwe kern zo tastbaar mogelijk te maken over de volledige site heen, is er gekozen voor één doorlopende oppervlakte aan hergebruikkasseien, zowel buiten als binnen.

Er werd specifiek voor kasseien gekozen vanwege hun duurzaamheid en robuustheid. In totaal moest er zo’n 3200m2 geplaatst worden. De stenen werden geleverd door Maris bvba, en zijn afkomstig van verschillende afbraakwerven. Voor de plaatsing werden de kasseien doormidden verzaagd, om opnieuw een gladde oppervlakte te verkrijgen om een maximale toegankelijkheid en begaanbaarheid te verzekeren voor iedereen. Hierdoor zijn de verschillende loten ook niet meer van elkaar te onderscheiden. Het resultaat is een vloeroppervlak, letterlijk zo goed als nieuw.