Gerecupereerde baksteen als gevelbekleding | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde baksteen als gevelbekleding | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde baksteen als gevelbekleding | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde baksteen als gevelbekleding | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde baksteen als gevelbekleding | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde baksteen als gevelbekleding | © Giulia Frigerio
Huis Vignette | © Giulia Frigerio
Huis Vignette | © Giulia Frigerio
Huis Vignette | © Giulia Frigerio
Huis Vignette | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde blauwe hardsteen in de inkomhal  | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde blauwe hardsteen in de inkomhal | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde blauwe hardsteen als terrasbekleding | © Giulia Frigerio
Gerecupereerde blauwe hardsteen als terrasbekleding | © Giulia Frigerio
Hergebruik van vloertegels voor de sanitaire ruimtes | © Giulia Frigerio
Hergebruik van vloertegels voor de sanitaire ruimtes | © Giulia Frigerio
Hergebruik van wandtegels | © Giulia Frigerio
Hergebruik van wandtegels | © Giulia Frigerio

Huis Vignette

Baksteen en andere hergebruikmaterialen voor een nieuwbouw

Type
Plaatsing
Type opdracht
privaat
Jaar
2020
Uitvoering
3 ALJ ConstructGautier Nagant
Ontwerp
Karbon’ architecture & Urbanisme
Technique / stabilité
Pierre Stoffel
Handelaars: 
FranckRotor Deconstruction
Adres
Rue de la Vignette
1160 Auderghem
België
50° 48' 52.632" N, 4° 25' 12.0252" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Baksteen: Grote Boomse Steen, afkomstig van bij Franck (205 x 55 x 100 mm). 3000 stuks voor 36m² gevel
- Stenen muurtegels afkomstig uit het Solvay gebouw. 21m² geleverd door Rotor DC
- Terracotta vloertegels. 13,5m² geleverd door Rotor DC.
- Dallen uit blauwe hardsteen als terras- en vloerbekleding. 40m² gevonden op tweedehands.be.
- Lavabo's geleverd door Rotor DC

Het project

Het project betreft de bouw van een eengezinswoning op een braakliggend terrein in Auderghem. Het huis wordt georganiseerd in twee afzonderlijke volumes rond een patio. Het hoofdvolume, langs de straatkant, herbergt de ingang, een werkplaats en de slaapkamers. Het volume beneden, op hetzelfde niveau als de tuin, wordt ingenomen door de woonkamer en keuken. Deze organisatie creëert sterke relaties tussen de bewoonde ruimtes, het landschap en de tuin. 

Het huis is opgebouwd op basis van een structuur van houten kolommen en balken, die nadien opgevuld werd met pakketten stro. De binnenwanden zijn gemaakt van hennep-kalk-betonblokken, afgewerkt met een pleister dat bestaat uit natuurlijk gips, kalk en zand. Maar naast een maximaal gebruik van materialen afkomstig uit hernieuwbare bronnen streevden de architecten ook naar de integratie van gerecupereerde elementen. Het meest opvallende voorbeeld hiervan is de claustra van de voorgevel, die bestaat uit de Grote Boomse Steen (langer en breder dan de klassieke Boomse Steen), geleverd door hergebruikhandelaar Jan Franck. De grootte van de steen liet de architecten toe de claustra zo te ontwerpen dat er geen extra metalen ophanging nodig was. De overschot van de 3000 geleverde stenen werd nadien gebruikt om een kleine buitentrap in de tuin mee aan te leggen. Behalve de baksteen werden er in het interieur ook nog gerecupereerde tegels, stenen vloerelementen en sanitaire elementen geplaatst. Voor de achtergevels werd er gewerkt met nieuw, lokaal hout van het Waalse merk “Bois Local”, afkomstig uit Waalse bossen en verwerkt door lokale spelers.

Van het hergebruik van bouwelementen tot het gebruik van materialen uit lokale, ecologisch verantwoorde kanalen, dit huis aan de rue de la Vignette illustreert bijzonder goed het scala aan mogelijkheden voor architecten en bouwheren om de milieu-impact van hun projecten te verminderen. En dit zonder in te boeten aan comfort en architecturale kwaliteit.

Voor meer info over de gebruikte materialen in het project: Leefmilieu Brussel maakte een reportage over de woning die u samen met een begeleidend artikel hier kan terugvinden.