Number nine muziekstudio’s

Akoestische eisen en hergebruik

Gerecupereerd raamkozijn
De opnamestudio werd geïsoleerd met gerecupereerde isolatiepanelen van op het dak van de loods.
Type
Integration In situ
Market type
private
Year
2011
Conception
Atelier Tom Vanhee
Implementation
Callewaert
Address

Gentbrugge
België

Reused materials and quantities

- Houten raamkader met dubbele beglazing, uitvoering door Callewaert : 1 stuk (4.7 m²)
- Houtwolsandwichpanelen verwijderd van een dak en hergebruikt in de muziekstudio (in situ)
- Keukentoestellen, uitvoering door Warm en Koud

The project

In een voormalige schrijnwerkersloods zijn de opnamestudio’s en bijbehorende ruimtes van Number Nine Studios gevestigd. Dit project, centraal gelegen in een woningblok, werd uitgevoerd door Atelier Tom Vanhee.

Eén van de voornaamste eisen bij het inrichten van een muziekstudio is akoestiek. De architecten hebben hier beslist om gebruik te maken van de houtwolpanelen die afkomstig zijn van het dak van de oude loods, en deze te gebruiken als geluidsreflecterende bekleding in de opnamestudio’s. De keuze voor een gratis, reeds aanwezig materiaal lag hierbij voor de hand.

Er was ook nood aan een visueel contact tussen de keuken en de gang, maar tegelijk een geluidsbarrière. Er werd gebruikt gemaakt van een raam met dubbele beglazing, formaat 255x185 cm, afkomstig van een andere bouwwerf. De ruwbouw werd aangepast naar de grootte van het raam. Later werd het voorzien van een houten kader om het geheel zorgvuldig af te werken, en lijkt het perfect zijn plaats gevonden te hebben voor deze nieuwe toepassing.

Daarnaast zijn er ook hergebruiktoestellen en -meubilair gebruikt. Number Nine Studios werkt meestal met oude geluidsapparatuur omwille van hun goede kwaliteit. De keuze voor deze apparatuur bepaalde echter ook een visuele sfeer waarbinnen andere hergebruikelementen goed integreerbaar zijn. Bij de renovatie van de oude woning werden ondermeer keukentoestellen gerecupereerd en in de nieuwe keuken van het complex geplaatst.