Raamkaders, deuren, vloertegels en decoratieve elementen werden behouden en herwerkt in de restauratie van het oud theatergebouw. | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Raamkaders, deuren, vloertegels en decoratieve elementen werden behouden en herwerkt in de restauratie van het oud theatergebouw. | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Cafetaria, Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Cafetaria, Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes, Adria Goula
Analoge axonometrie Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes
Analoge axonometrie Sala Beckett theater | © Flores & Prats architectes
Alle bestaande elementen in het gebouw werden geïnventariseerd en nauwkeurig uitgetekend. Hier: technisch plan van tegelvloer. | © Flores & Prats architectes
Alle bestaande elementen in het gebouw werden geïnventariseerd en nauwkeurig uitgetekend. Hier: technisch plan van tegelvloer. | © Flores & Prats architectes

Theater Sala Beckett

Poëtische herwerking van een interieur uit het begin van de 20ste eeuw

Type
In situ
Type opdracht
publiek
Jaar
2015
Ontwerp
Flores Prats Architects
Adres
Trafalgar 12, 3-1
08010 Barcelona
Spanje
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Tegelvloeren, gedemonteerd, gereinigd en herplaatst, in situ : 200 m²
- Houten raam- en deurprofielen, gereinigd en verzaagd, in situ

Het project

Het Sala Beckett Theater is een historisch theater dat dateert uit de jaren 1920. Het gebouw verkeerde in bouwvallige staat voor het architectenbureau van Ricardo Flores en Eva Prats de opdracht kreeg het te renoveren. Men koos ervoor bij de renovatie de geschiedenis van het gebouw duidelijk zichtbaar te laten en de reeds aanwezige elementen daarvoor als aanknopingspunt te gebruiken.

In de oude theater- en repetitieruimte op de eerste verdieping lagen oorspronkelijk tegelvloeren. Deze verkeerden nog in zeer goede staat en bestonden in verschillende kleuren en patronen. Omdat vandaag de voorkeur gegeven wordt aan houten vloeren in performance ruimtes, werden de tegelvloeren verwijderd en opnieuw geplaatst op het gelijkvloers in de bar en de ontvangstruimte. Met de diverse vloerpatronen bakenden ze nauwgezet verschillende zones zoals de lockerruimte, de bartafels en de inkomhal af.

De deuren en ramen in het gebouw werden, zoals de vloer, ook gerecupereerd. Ze werden gedemonteerd voor herstel en daarna zorgvuldig genummerd, geïnventariseerd en, volgens de extensieve werkwijze van Flores & Prats, in detail uitgetekend en in maquette omgezet.

 

In het nieuwe ontwerp zit geen enkele deur of geen enkel raam nog op zijn oorspronkelijke plaats. Ramen werden deuren, de deuren werden ingekort of verlengd zodat ze geschikt werden voor hun nieuwe bestemming en herschilderd in de oorspronkelijke kleur. Deze collagemethode resulteerde in een groot aantal indrukwekkende voorstudies en poëtische ruimtes.