Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © Arvi Anderson
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA
Van kantoor- tot schoolgebouw | © AgwA

Van kantoor- tot schoolgebouw

Behoud van het bestaande gebouw mét hergebruik van het interieur

Type
In situ
Jaar
2019
Ontwerp
AgwA
Technique / stabilité
JZH
Opdrachtgever
Pouvoir Organisateur Pluriel (POP)
Adres
1080 Bruxelles , BRU
België
50° 51' 25.1136" N, 4° 19' 9.7284" E
Brussels
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

Elk type hergebruikmateriaal in dit project is gerecupereerd uit het bestaande kantoorgebouw, ter plaatse opgeslagen en vervolgens opnieuw geïntegreerd. Deze bouwelementen hebben dus nooit het kantoorgebouw verlaten.

Fase 1 (voltooid in 2019) :

- Scheidingswanden bestaande uit een staalconstructie, witte laminaatpanelen, akoestische isolatie, ramen en binnendeuren: +/- 450m²
- Verlaagde plafonds en verlichtingsarmaturen (geperforeerd metaal en steenwol): +/- 400m².
- De technische installaties werden integraal gerecupereerd en waar nodig aangepast om te voldoen aan de akoestische normen.
- Plaatsing van geluidsreductie- en isolatiesystemen om een goede geluidsisolatie tussen de klassen te garanderen.
- Het toegangshek werd behouden en voorzien van een nieuwe toegangsdeur voor de studenten

Fase 2 (lopende) :

- Recuperatie van de verlaagde plafondsystemen en vierkante inbouwarmaturen.
- Gebruik van de resterende voorraad aan gerecupereerde binnenwanden uit de eerste fase (+/- 300m²).
- Recuperatie van een tweede type scheidingswanden.
- Behouden van de bestaande sanitaire toestellen
- Keukenapparatuur werd hersteld, verplaatst en aangepast voor toekomstig gebruik.
- Hergebruik van enkele technische elektrische componenten.
- Het bestaande hek zal in de toekomst opnieuw worden aangepast voor de toekomstige in- en uitgangen van de studenten.

Het project

Het Tekeda/Karrevelt project betreft de verbouwing van een kantoorgebouw tot een school. AgWa volbracht deze taak door enkel het interieur aan te pakken zonder de schil en de structuur van het gebouw zelf aan te raken.

Het project werd opgedeeld in twee fases. De eerste is reeds voltooid en betreft de verbouwing van kantoor- tot schoolgebouw. In de de tweede fase wordt een nieuwbouw toegevoegd ter voltooiing van het project.

In de eerste fase lag de nadruk op de recuperatie van de interieurelementen van de bestaande kantoren en de bouw van enkele tijdelijke elementen die net het hergebruik ervan mogelijk moesten maken. De systeemwanden van het bestaande kantoorgebouw had een eenvoudig modulair systeem. Deze wanden werden gedemonteerd en vervolgens gebruikt als wanden voor de indeling van de klassen. Daar waar er panelen ontbraken werden nieuwe wanden in multiplex voorzien. Deze panelen geven een nieuwe identiteit aan het gebouw en fungeren als bewegwijzering door middel van een kleur of stencilprints. Een reeks valse plafondelementen werden behouden om de akoestiek van de klaslokalen te verbeteren. De openslaande ramen kregen een extra reling om te voldoen aan de huidige normen en de bestaande zonneschermen werden behouden om de zuidgevel te beschermen tegen verblinding. 

Daarnaast werden er ook twee nieuwe (maar demontabele) elementen aan het gebouw toegevoegd: een noodtrap, gemaakt van houten balken en geperforeerde gegalvaniseerde stalen trapelementen, en een grote luifel die de ingang van de school markeert.

Voor de nieuwbouw werkten de architecten verder met elementen die ter plaatse werden gerecupereerd zoals scheidingswanden en valse plafonds, maar ook verlichting, sanitair, keukenuitrusting en zelfs enkele elektrische technische elementen.