Bureau VLA

Architecten laten elementen circuleren tussen verschillende werven

Gerecupereerde spiegels en blindering als wandbekleding
Gerecupereerde radiator
De voormalige gevel wordt een scheidingswand in het interieur (1/2)
Scheidingswand gemaakt uit gerecupereerde keukenelementen
Houten planken, gerecupereerd in situ, verhoogd om vloerisolatie te kunnen plaatsen
Scheidingswand gemaakt uit gerecupereerde keukenelementen
Scheidingswand gemaakt uit gerecupereerde keukenelementen
De scheidingswand verbergt ook een aantal dienende ruimtes, achter gerecupereerde deuren
Scheidingswand gemaakt uit gerecupereerde keukenelementen
Keuken, ingericht met tweedehands-keukenkasten
Keuken, ingericht met tweedehands-keukenkasten
De voormalige gevel wordt een scheidingswand in het interieur (1/2)
De voormalige gevel wordt een scheidingswand in het interieur (2/2) plaatsing
Nieuwe gevel + hergebruikte radiator
Scheidingswand gemaakt uit gerecupereerde keukenelementen
Gerecupereerde sanitaire elementen + wandtegels
Oude traptreden worden schabben
Blindering hergebruikt als muurbekleding
Blindering hergebruikt als muurbekleding
Type
Integration In situ
Year
2018
Conception
VLA Architecture
Address

Kroonstraat 311
Brussel
België

Reused materials and quantities

Hergebruikt in situ:
- 16 m² aan raamkaders met enkele beglazing, gebruikt als scheidingswanden
- 5 deuren
- 2 lateien
- 3 radiatoren
- 25 m² terrastegels
- 1 m² wandtegels
- Lavabotablet en spiegel

Afkomstig van andere werven van VLA:
- 70 m² planken uit sparrenhout
- 163 m² structureel hout voor de vloer en de opbergkasten
- 4 m² keukenmeubilair geïntegreerd in de nieuwe keuken
- 20 m² keukenmeubilair gebruikt als scheidingswand en opslag
- 4 sanitaire toestellen: 1 spoelbak, 1 lavabo, 2 kranen

Afbraakwerven, niet van VLA:
- 163 m² isolatiemateriaal
- 63 m² oude blinden, hergebruikt en als wandbekleding (werf aannemer)
- Oude traptreden en deuren, verzaagd tot legschappen

Afkomstig van bij Rotor DC:
- 30 m² planken uit exotisch hardhout (padouk) 

Afkomstig van een combinatie van bovenvermelde:
- 12 verlichtingselementen
- Ijzerwerk: deurklinken, toiletpapierhouder, kleerhaakjes 

 

The project

Architecten Anne-Sophie Hupet en Nicolas Périer, oprichters van het bureau VLA-architecture, wilden van de renovatie van hun eigen bureau een vooruitstrevend project maken. Met hun eigen werkplek als voorbeeld hopen ze opdrachtgevers te kunnen overtuigen dat bouwen met hergebruik realiseerbaar en aangenaam is. En er kan gesteld worden dat de uitdaging geslaagd is!

Het project, overigens ook laureaat van Be Circular 2017, moest een voorbeeld zijn op verschillende vlakken. Eerst en vooral is de functie van het gebouw is aanpasbaar (het is mogelijk om het bureau in een woonplek te transformeren zonder al te grote inspanningen), daarnaast is het gebruik van gerecupereerde bouwmaterialen ver doorgedreven, net als het uitdenken van omkeerbare bouwknoop details en het gebruik van nieuwe materialen met een beperkte ingebedde energie. Al deze aspecten werden al tijdens de ontwerpfase in het project geïncorporeerd.

Ongeveer 80% van de geïntegreerde materialen binnen het project zijn hergebruikmaterialen. Zo goed als enkel de elektrische bekabeling en de ventilatie zijn nieuw. Het merendeel van het hergebruik is afkomstig van eigen werven van VLA. Daarnaast werden er ook elementen gevonden op twee externe werven, en aangekocht via Rotor DC. De voornaamste uitdaging was het organiseren van de stockage ter plaatse van alle gedemonteerde materialen wachtend op hun toekomstige herbestemming binnen het project. Want voor en tijdens de volledige duur van de werf werd het gebouw ook al gebruikt als bureau door VLA. 

De scheidingswand tussen de gang en de verschillende dienende ruimtes van het bureau is hét centraal element in het project. Bestaande uit een hele serie gedemonteerde keukenkasten is het stapsgewijs ontworpen en ter plaatse geassembleerd telkens er nieuwe elementen aankwamen, verzameld op verschillende werven. Het meubel doet evenees dienst als opbergruimte. Normalerwijs is een op maat gemaakte meubel, zeker één van deze grootte, enorm duur en vraagt het veel tijd van de ontwerpers. Het idee om de hergebruik elementen te laten “beslissen” over hoe de kast eruit ging zien is een sleutel gebleken in het ontwerpproces.

Een ander opmerkelijke vorm van hergebruik is die van het kozijnwerk van de achtergevel. Die is samengesteld uit een houten raamkader en voorzien van enkele beglazing. Niet geschikt om ter plaatse behouden te blijven is de wand gedemonteerd en naar achter verschoven. Hij wordt nu gebruikt als beglaasde scheidingswand in het interieur. De keuken en de vergaderzaal worden op deze manier akoestisch gescheiden, van de overige delen van de bureau, maar zonder verlies van natuurlijk licht en een zicht op de tuin.